Els trucs del càncer per aplanar el camí a les metàstasis

molecular

trucsDues de les grans preguntes que es plantegen avui dia els especialistes en càncer són com i per què es produeixen les metàstasis.

Els tumors semblen utilitzar trucs enrevessats per aconseguir disseminar i arribar a diferents òrgans en l’organisme, tot i que encara no es coneixen a fons quines són aquestes estratagemes de colonització.

Recentment, la ciència ha destapat que una d’aquestes estratègies té a veure amb l’aplanament del camí per a la futura expansió.

Sabem que el tumor precondiciona l’òrgan que més tard colonitzarà, explica Héctor Peinado, cap del Grup de microambient i Metàstasi del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). Secreta determinades substàncies que afavoreixen unes condicions òptimes per a la formació de metàstasi i que es denominen nínxols premetastásicos, aclareix.

Els científics ja han pogut demostrar que, abans que es produeixi una metàstasi, la zona afectada pateix alguns canvis.

En concret, se sap que certs tumors, com el de mama, al llarg de la seva evolució “secreten factors solubles, com les proteïnes, i vesícules extracel·lulars que a través del torrent sanguini arriben a altres òrgans del cos“, explica Peinado, i provoquen, entre altres alteracions, la ruptura de la permeabilitat vascular, l’activació de processos inflamatoris i canvis en el sistema immune.

Anticipar-se a la metàstasi

Aquests senyals que afavoreixen l’aparició de nous tumors poden servir també com a marcadors per detectar de forma precoç on planeja disseminar el càncer i, en conseqüència, són molt útils per intentar anticipar-se a aquesta acció.

“L’objectiu és poder arribar a actuar abans que es desenvolupi la primera cèl·lula metastàsica”, exposa Peinado, que assenyala que hi ha diversos grups internacionals treballant en aquesta línia, tot i que els resultats encara són preliminars.

“Com més s’avanci en aquest sentit major serà la supervivència”, perquè avui en dia, tot i els avenços, les taxes de mortalitat quan ja hi ha una metàstasi són molt elevades, continua.

molecular
Una de les línies de treball que s’estan seguint és la utilització de tècniques d’imatge molecular que complementin a les anàlisis clàssics i ajudin a la detecció precoç dels nínxols premetastásicos.

A més, altres grups ja treballen en diferents mesures per aconseguir bloquejar els senyals que envia el tumor primari o aconseguir que els nínxols premetastásicos romanguin latents i no arribin a afavorir el desenvolupament de metàstasi.

D’altra banda, també s’està intentant esbrinar si hi ha una relació directa entre determinats perfils genètics i la formació d’aquests nínxols.

“Queda molta feina per davant, perquè també hem d’entendre per què hi ha òrgans, com el pulmó o el cervell en què l’aparició de les metàstasis és més habitual”, conclou Peinado.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *